Χριστούγεννα 1957. Σκλαβωμένα Χριστούγεννα ξημέρωσαν και τα φετεινά . Από μακριά ακούγεται ένας βόμβος και σε λίγο η σιλουέτα ενός ελικοπτέρου διαγράφεται στον πρωινό ορίζοντα. [...] Προτού καλά-καλά ανταλλάξουμε τις σκέψεις μας, εμφανίζεται στην πόρτα ο Κομμαντάντ και με επίσημο ύφος αναγγέλλει: "Κύριοι, η Αυτού Εξοχότης ο Κυβερνήτης! "

Ο Σερ Χιου Φουτ σε λίγο μπαίνει στην κάμαρη κι ανταλλάσσει χειραψία με τον καθένα μας; . Τον ακολουθούν ο Στρατηγός Κέντριου, ο Πάιγκρομ, ο ανακριτής Λούης που εκτελεί χρέη μεταφραστή κι ένας σωματοφύλακας. Αφού μας αποχαιρέτησε, ο Κυβερνήτης επισκέφθηκε το νοσοκομείο και το μαγειρείο .

Εμείς επιστρέψαμε στα Διαμερίσματά μας

Σε λίγο, ο Φουτ μπήκε στο Κομπάουντ μου. «Θα ήθελα να μιλήσω με τον καθένα σας ξεχωριστά», μου είπε ο Φουτ. «Αλλά επειδή αυτό φυσικά είναι αδύνατο, θα σε παρακαλέσω, ως αντιπρόσωπο των κρατουμένων, να με συνοδεύσεις για να δω τις συνθήκες ζωής σας». Του έδειξα τους κοιτώνες μας, τη σίκλα για τις νυχτερινές ανάγκες, την ακατάλληλη "εκκλησία ",τους βρωμερούς βόθρους και τις τρύπες που χρησιμοποιούμε για αποχωρητήρια, τους νιπτήρες, τα ντους, όλη την άθλια κατάσταση.

Δώσαμε ακόμα ένα γύρο της αυλής. Οι κρατούμενοι μιλούσαν σε μικρές ομάδες ή συνέχιζαν δήθεν αμέριμνα τον περίπατό τους. Δεν έπρεπε να δώσουν την εντύπωση ότι κάτι το εξαιρετικό συνέβαινε…


Date:

1955-59

Creator:

Ρένος Λυσιώτης

Publisher:

Ρένος Λυσιώτης

Subject :

Κύπρος, Ιστορία, Εθνικοαπελευθερωτικός αγώνας, 1955-1959

Type:

IMAGE

Format:

jpeg

Rights:

Contributor:

Ρένος Λυσιώτης

Tags

No tags recorded for this item.

Citation

Ρένος Λυσιώτης, “Επίσκεψη του κυβερνήτη Σερ Χιου Φουτ στα κρατητήρια Πύλας. ,” Ψηφιακή Πλατφόρμα Κυπριακής Βιβλιοθήκης, accessed July 13, 2020, http://www.cyprusdigitallibrary.org.cy/items/show/1045.