Στην Πύλα λειτουργούσαν δύο επιτροπές.

Μια κεντρική επιτροπή, που εκλεγόταν από τους κρατουμένους και αποτελούνταν συνήθως από ένα ή δύο άτομα από κάθε Κομπάουντ, τα οποία τους εκπροσωπούσαν στις Αρχές του στρατοπέδου, είτε για να διαβιβάσουν παράπονα και αιτήματα, είτε για να μεταφέρουν διαταγές του Κομμαντάντ προς τους κρατουμένους.

Η δεύτερη επιτροπή ήταν μυστική, διοριζόταν από τον Αρχηγό της ΕΟΚΑ Διγενή, έφερε την κωδική ονομασία ΣΚΑΠ (Συμβούλιο Κρατουμένων Αγωνιστών Πύλας) και είχε την ευθύνη για τη λειτουργία του στρατοπέδου, τη διαφώτιση και την εθνική διαπαιδαγώγηση των κρατουμένων, την προετοιμασία αποδράσεων και την ανταλλαγή πληροφοριών, πάντα σύμφωνα με τις οδηγίες και τις διαταγές του Διγενή.

Ο Ρένος Λυσιώτης, για μεγάλο χρονικό διάστημα της κράτησής του στην Πύλα, είχε την τιμή και την ευθύνη να είναι επικεφαλής και των δύο επιτροπών, ενώ διατηρούσε αλληλογραφία με τον Διγενή, χρησιμοποιώντας το ψευδώνυμο «Ραφαήλ».

Στη φωτογραφία απεικονίζεται ο Γιάγκος Παναγίδης (D.P. 1211)


Date:

1955-59

Creator:

Ρένος Λυσιώτης

Publisher:

Ρένος Λυσιώτης

Subject :

Κύπρος, Ιστορία, Εθνικοαπελευθερωτικός αγώνας, 1955-1959

Type:

IMAGE

Format:

jpeg

Rights:

Contributor:

Ρένος Λυσιώτης

Tags

No tags recorded for this item.

Citation

Ρένος Λυσιώτης, “Οι Επιτροπές των Κρατουμένων ,” Ψηφιακή Πλατφόρμα Κυπριακής Βιβλιοθήκης, accessed July 12, 2020, http://www.cyprusdigitallibrary.org.cy/items/show/1070.