Ένα όνομα, μια ιστορία, που αφορά το μεγάλο αυτό αθλητή, ένα διαχρονικό σύμβολο, που έγραψε με χρυσά γράμματα το όνομα του στην Παγκόσμια αθλητική ιστορία.

Ο Στέλιος Κυριακίδης αποτελεί πρότυπο για τις επόμενες γενιές. Γεννήθηκε στο ορεινό χωριό Στάτο της Πάφου. Από μικρός ρίχτηκε στη μάχη της βιοπάλης. Έμαθε να αγωνίζεται και να ανταπεξέρχεται στα δύσκολα. Ξεκίνησε το ταξίδι του με προπονήσεις, συνέχισε με τη συμμετοχή του σε Παγκύπριους Αγώνες κατακτώντας την πρώτη θέση, ακολούθησαν μεγάλες νίκες με την Εθνική ομάδα της Ελλάδας, με προπονητή του τον Όττο Σίμιτσεκ. Στη συνέχεια της εντυπωσιακής του καριέρας, πέτυχε πολλές νίκες σε Ελλάδα και Ευρώπη.

Μια από τις πιο αξιοσημείωτες νίκες που έμειναν στην ιστορία ήταν η νίκη στον Μαραθώνιο της Βοστόνης, το 1946. Κατάφερε με τη μεγαλοψυχία του και το πείσμα του να θριαμβεύσει, κατακτώντας την πρώτη θέση και πετυχαίνοντας ατομικό και παγκόσμιο ρεκόρ. Ολόκληρη η Ελλάδα είχε ξεσηκωθεί. Ακόμη και οι αντιπάλοι του, τον είχαν συγχαρεί. Μέσα από τη νίκη αυτή, ήθελε να μάθουν όλοι τι περνούσαν οι Έλληνες και πόσο δύσκολα επιβίωναν τα χρόνια εκείνα μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου πολέμου. Ο στόχος του επιτυγχάνεται με την οικονομική ενίσχυση των Αμερικανών προς την Ελλάδα καθώς και την αποστολή τροφίμων, φαρμάκων και άλλων ειδών πρώτης ανάγκης. Η συνεισφορά αυτή ονομάστηκε «Πακέτο Κυριακίδη».

Ο Στέλιος Κυριακίδης, τιμήθηκε από την Κύπρο, την Ελλάδα, την Αμερική. Το άγαλμα του το συναντάμε στη γενέτειρά του στον Στατό, στη Φιλοθέη όπου κατοικούσε με την οικογένεια του και στον Μαραθώνα. Αξίζει να αναφερθεί και η μετονομοσία του Σταδίου της Πάφου σε Στάδιο «Στέλιος Κυριακίδης».


Date:

1946

Creator:

Κυπριακή Ολυμπιακή Βιβλιοθήκη

Publisher:

Κυπριακή Ολυμπιακή Βιβλιοθήκη

Subject :

Κύπρος, Ελλάδα, αθλητισμός, στίβος, Μαραθώνιος Βοστόνης 1946.

Type:

IMAGE

Format:

jpeg

Rights:

ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή ή/και διάδοση του υλικού αυτού, στην ολότητά του ή μέρους του χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια από την ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ.

Contributor:

Κυπριακή Ολυμπιακή Βιβλιοθήκη

Citation

Κυπριακή Ολυμπιακή Βιβλιοθήκη, “Στέλιος Κυριακίδης. Ο θρυλικός Κύπριος Μαραθωνοδρόμος.,” Ψηφιακή Πλατφόρμα Κυπριακής Βιβλιοθήκης, accessed June 24, 2021, http://www.cyprusdigitallibrary.org.cy/items/show/1193.