Πανηγυρίζει με το μετάλλιο στο στήθος και το δίπλωμα στο χέρι ο Κύπριος αθλητής Κυριάκος Ονησιφόρου. Ήταν ο νικητής στο αγώνισμα των 400 μ. κατά τους Μεσογειακούς Αγώνες που είχαν πραγματοποιηθεί το 1971 στην Τουρκία, και συγκεκριμένα στη Σμύρνη.

Ο αθλητής του Γ.Σ.Π., ο οποίος όπως και οι υπόλοιποι Κύπριοι αθλητές αγωνιζόταν με την ομάδα της Ελλάδας, κατέρριψε μάλιστα το πανελλήνιο ρεκόρ με την επίδοσή του (46.9’’).

Για τον λόγο αυτό η φωτογραφία του στο ψηλότερο βάθρο κοσμούσε το εξώφυλλο του νέου αθλητικού περιοδικού «Στάδιο», που κυκλοφόρησε στην Κύπρο στις 23 Οκτωβρίου 1971. Στο τεύχος αυτό περιλαμβάνεται συνέντευξη του Ντίνου Μιχαηλίδη, ο οποίος τότε ήταν ήδη εγνωσμένης αξίας αθλητής, με πολλές επιτυχίες στο ενεργητικό του. Ζητήθηκε η γνώμη του για τις προοπτικές τόσο του Κυριάκου Ονησιφόρου, όσο και του Σταύρου Τζωρτζή, επίσης Κύπριου αθλητή που είχε διαπρέψει στη Σμύρνη (χρυσό μετάλλιο στο αγώνισμα των 400 μ. με εμπόδια). «Τώρα θα πρέπει ο Τζωρτζής να κυνηγά χρυσά μετάλλια σε διάφορες διοργανώσεις και όχι νέες επιδόσεις, διότι αυτές θα έλθουν μόνες τους. Αν φέρη έναν χρόνο γύρω στα 50’’, τότε θα είναι υπολογίσιμος στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μονάχου», είχε πει ο Ντίνος Μιχαηλίδης, νυν πρόεδρος της Κυπριακής Ολυμπιακής Επιτροπής. Και δικαιώθηκε! Ο Σταύρος Τζωρτζής κατέγραψε στην Ολυμπιάδα του 1972 τη σημαντικότερη μέχρι τότε επιτυχία Κύπριου αθλητή. Προκρίθηκε στον τελικό του αγωνίσματος δρόμο των 400 μ. με εμπόδια και κατετάγη 6ος.

Κυρίαρχο θέμα πάντως στο συγκεκριμένο τεύχος του περιοδικού «Στάδιο» ήταν η διαιτησία του κ. Ξανθούλη στο ντέρμπι μεταξύ των «αιωνίων» της Λευκωσίας (ΑΠΟΕΛ - «Ομόνοια»), που έληξε με σκορ 1-1. Οι αμφισβητούμενες φάσεις ήταν πολλές!

Το τεύχος αυτό του περιοδικού «Στάδιο» αποτελεί ακόμη ένα απόκτημα της Κυπριακής Ολυμπιακής Βιβλιοθήκης. Δυσεύρετη έκδοση. Δεν υπάρχει ούτε καν στο Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών, το οποίο διαθέτει το πιο συμπληρωμένο αρχείο περιοδικών και εφημερίδων της Κύπρου. Αλλά και η Ολυμπιακή Βιβλιοθήκη διαθέτει μόνο το πρώτο τεύχος του περιοδικού «Στάδιο», το οποίο δώρισε ο Ντίνος Μιχαηλίδης, πρόεδρος της Κυπριακής Ολυμπιακής Επιτροπής.

Στο περιοδικό δεν αναφέρεται ποιος το εξέδιδε, ούτε ποιοι δημοσιογράφοι εργάζονταν σε αυτό. Πάντως εκδιδόταν στο τυπογραφείο «Κώνος» και διέθετε γραφεία στα Ακίνητα Μαγγλή, στον πρώτο όροφο, στον αρ. 13. Το τηλέφωνο του περιοδικού ήταν 72253.

Παρακαλείται όποιος διαθέτει τεύχη του περιοδικού ή έχει σχετικές πληροφορίες, να επικοινωνήσει με την Κυπριακή Ολυμπιακή Βιβλιοθήκη.


Date:

1971

Creator:

Κυπριακή Ολυμπιακή Βιβλιοθήκη

Publisher:

Κυπριακή Ολυμπιακή Βιβλιοθήκη

Subject :

Type:

IMAGE

Format:

jpeg

Rights:

ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή ή/και διάδοση του υλικού αυτού, στην ολότητά του ή μέρους του χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια από την ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ.

Contributor:

Κυπριακή Ολυμπιακή Βιβλιοθήκη

Citation

Κυπριακή Ολυμπιακή Βιβλιοθήκη, “Κυπριακός θρίαμβος στους Μεσογειακούς Αγώνες της Σμύρνης το 1971,” Ψηφιακή Πλατφόρμα Κυπριακής Βιβλιοθήκης, accessed June 25, 2021, http://www.cyprusdigitallibrary.org.cy/items/show/1192.